Jan Kluskens vertelde mij een tijd geleden over het idee om een overnachting in de natuur te organiseren. Ik heb hem toen gelijk aangeboden om dat op de Beegderheide te doen. Daar hebben wel vaker groepen die werkzaamheden in het gebied uitvoerden, overnacht. Dan worden er gelijk weer wat werkzaamheden uitgevoerd en door zelf ook mee te doen, zou ik zelf de kans krijgen de Beegderheide eens van een andere manier te bekijken. Ik kom er immers vaak maar had er nog nooit geslapen. En de zon had ik er ook nog nooit zien opkomen vanuit mijn slaapzak. Het leek me wel lekker: even weg van de drukte van alle dag. Even afschakelen. Helaas moest ik op zaterdag alweer op tijd weg maar afschakelen bleek ook in één dag te kunnen. Zeker, toen ik zaterdagmorgen, lopend naar ons huis in Beegden een groep vrijwilligers sprak. Zij plaatsten een paddenscherm om te voorkomen dat padden weer massaal zouden worden doodgereden. Ook zij waren samen actief in de natuur die ochtend. Ook daar straalde het plezier er van af.

Ik werk regelmatig met vrijwilligers op de Beegderheide. Doorgaans hebben die mensen iets met natuur. Ze snappen dat natuur er niet vanzelfsprekend is en dat soms maatregelen nodig zijn om natuurwaarden te behouden. Dat was dit keer anders. De groep deelnemers was heel enthousiast en stond overal voor open maar veel deelnemers hadden nog nooit in de natuur gewerkt en stonden er doorgaans ook niet dagelijks bij stil waarom de natuur er uit ziet zoals hij er uit ziet. Er was verwondering dat je “zomaar” bomen mag omzagen. Ik zag het plezier en de voldoening die men kreeg door het werken in de natuur. Ik zag ook de saamhorigheid die dat werken kan opleveren. Ik weet het natuurlijk wel maar ik zag nu weer hoe belangrijk en inspirerend natuur voor mensen kan zijn. Kortom: het was een inspirerende weekend. Wellicht biedt het aanknopingspunten om ondernemers uit de omgeving van de Beegderheide bij het beheer van die heide te betrekken. Ik heb nu immers gezien hoe motiverend het kan werken om samen aan de slag te gaan op de heide. Nu nog kijken hoe we daar uitvoering aan kunnen geven.

Groetjes, John van den Berg