Door Roel Imfeld

Introductie 
Van alle momenten die ik tot nu toe in 2016 heb beleefd, was de tweedaagse ‘Ondernemen in het Landschap’ van IKL wel een hele bijzondere; in mijn geval zowel persoonlijke als zakelijke ontwikkeling.

Deze blog schrijf ik bewust niet aan hand van een chronologische opeenvolging van feiten en gebeurtenissen. In plaats daarvan wil ik mijn versie liever delen middels het benoemen van enkele relevante kernpunten.

Ontmoeting 
Het avontuur begon op een parkeerplaats in het dorpje Heel, waar de deelnemers uit alle mogelijke windstreken elkaar ontmoetten. Allen met een grote rugzak en een paar laarzen, en één van ons had haar spullen in een karretje.  We kregen een kaart met de opdracht om samen de weg te vinden naar ons gezamenlijke doel, de kampeerplek. Enkelen kenden elkaar al, maar het was bijzonder om te zien hoe er binnen enkele uren van een serie eenlingen een groep ontstond. Een groep mensen die belangstellend elkaars verhalen beluisteren en vertelden. Een deelnemer voegde zich onderweg uit het niets bij de groep en werd meteen erin opgenomen. De wandeling leek snel voorbij te gaan, af en toe kregen we een opdracht of werd het karretje, dat door iedereen wisselend gedragen werd, door een ander tweetal overgenomen. Wat mij meteen al opviel, was hoe verschillend iedereen was qua achtergrond en expertise, maar hoe ongelofelijk veel parallellen er te vinden waren in onze visies, levensstijlen en levensdoelen.

Omgeving
Aangekomen bij een mooi ven op de hei werd al snel democratisch besloten om een plek voor de tenten te kiezen en een plaats om het eten te bereiden. Alle hens aan dek; iedereen vond zijn of haar taak. Er ontstond een kookploeg, een vuurploeg, een tentploeg en enkelen die de het hele gebeuren bij elkaar hielden door een beetje overal te zijn. Het was een unieke, open plek aan het ven. Puur genieten.

Groepsdynamiek
Binnen korte tijd ontstond er een groepsdynamiek en een rolverdeling, zonder dat dit door de organisatie werd georkestreerd. Iedereen pakte een taak op zich die bij hem of haar paste en onderling werd er ook flink geholpen. Ook los van de taken was er meteen een dynamiek zichtbaar.

De dames bekommerden zich als echte moeders over de jongere deelnemers en de ervaren natuuroverlevers voorzagen de minder ervarene groepsleden van advies. Heel mooi om te zien was dat.

Interactie tussen mens en natuur 
Na aankomst en opbouw op de plek kregen we een groepsopdracht; kleine naaldboompjes en berkjes uit de grond trekken zodat het de bomengroei in dat stuk hei zou tegengaan. Hier ontstond dan ook meteen een meningsverschil in de groep rond de vragen: Wie zijn wij om in de natuur te bepalen wat leeft en niet leeft? Wat is natuur, en bestaat pure natuur nog wel in Nederland? Geeft het weghalen van delen natuur weer nieuwe mogelijkheden? IKL gaf heldere antwoorden op alle vragen maar liet ruimte voor de meningen van eenieder.

Op de tweede dag gebeurde er iets vergelijkbaars toen we de opdracht kregen om enkele grote berken om te zagen. Een groep prachtige bomen in het landschap na zoveel jaren zorgeloze groei zomaar omzagen. En weer werd er democratisch besloten en uitgevoerd. Natuurlijk kwamen er bij deze actie genoeg metaforen naar de oppervlakte die van toepassing zijn op ons alledaagse leven en ondernemingen.

Geven en ontvangen 
Door de unieke wisselwerking tussen mens en natuur ontstond er in de groep ondernemers ook een mooie metafoor voor geven en ontvangen. We voelden ons stuk voor stuk vereerd om met deze organisatie te mogen kamperen in zo’n mooi stukje landschap -ontvangen- en wilden daarvoor ook een positieve invloed uitoefenen op het landschap door fysiek de handen uit de mouwen te steken -geven-. Niet alleen in de wisselwerking tussen mens en natuur kwam dit naar voren, maar ook tussen de deelnemers; expertises, levenservaringen en opvattingen werden op eenzelfde manier gedeeld: geven en ontvangen.

Kruisbestuiving
Het geven en ontvangen zorgde tijdens de tweedaagse voor een enorme wisselwerking en kruisbestuiving. Mogelijk niet voor iedereen, maar ik denk dat ik hiermee voor meerderen in de groep spreek. IKL kwam met een lading informatie over de natuur en leerde menig deelnemer handigheden om in de natuur te overleven. Anderen kwamen met kennis over organisatie, coaching en ondernemerschap. Iedereen had een verhaal waar anderen wat aan konden hebben. Zo werd op de avond van dag 1 tijdens een opdracht rond het kampvuur bewust kennis gedeeld; waarbij tips en referenties van elkaar op vers gezaagde schijfjes werd geschreven en uitgedeeld.

Mindset
Hoewel ik zelf niet precies weet hoe de organisatie het voor elkaar kreeg, vond ik het echt geweldig dat alle deelnemers eenzelfde soort mindset meebrachten. Iedereen kwam met andere verwachtingen naar deze tweedaagse en hield er onderling verschillende ervaringen aan over. Maar ik moet zeggen dat mij iets enorm opviel: zonder enige uitzondering heb ik alleen maar mensen ontmoet met passie, met doorzettingsvermogen en met veerkracht. Durvers. Ondernemers. Uit hun comfortzone.

Conclusie
Ik kan en wil niet anders dan concluderen dat deze tweedaagse in de natuur een regelrecht succes was. Ik heb er zelf heel veel aan gehad. Ik ben ervan overtuigd dat het bij de meesten van ons iets los gemaakt heeft en een beeld heeft gegeven dat maatschappelijk, duurzaam en coöperatief ondernemen een mooie levensweg biedt. Het is mij maar weer heel duidelijk geworden dat doeners de toekomst kunnen kneden en een nieuwe realiteit kunnen vormgeven.

Het zou prachtig zijn als dit concept in de toekomst op een grotere schaal zou kunnen plaatsvinden zodat des te meer mensen erdoor geïnspireerd kunnen raken. Ik wil de hele groep dan ook hartelijk bedanken voor de prachtige ervaring en met name IKL, Jan en Ralf voor de energie en toewijding.