26 februari was het dan eindelijk zo ver, de eerste editie van de cursus samen ondernemen in het landschap. Als ondernemer heb ik er echt naar uit gekeken om met anderen aan de slag te gaan in het landschap en zodoende veel over mezelf te leren. Om als ondernemer weer een stap vooruit te maken in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wat dat betreft was het ‘kamp’ echt een spiegel voor me op alle vlakken. Op het gebied van mijn eigen bijdrage in het werk en door de ervaringen van anderen. De gesprekken met de anderen en het samenwerken in het landschap heeft me veel bewust en onbewust over mezelf geleerd. Enerzijds op korte termijn op dat moment, maar zeker ook op langere termijn.

Groei
Ik kwam naar de cursus om iets te doen met mijn eigen ambitie om te groeien als ondernemer. Al tijdens het opschrijven van deze ambitie op de boomschijf werd me duidelijk wat mijn motieven voor deze groei zijn en dat die -eigenlijk- niet helemaal zuiver zijn. Ik zie mezelf nog bij het kampvuur zitten en de vraag beantwoorden “waarom wil je eigenlijk groeien?”. Een scherpe vraag van de andere deelnemers. Mijn antwoord was “Om te kunnen behouden wat ik heb want ik ben bang om dat kwijt te raken…”. Eigenlijk had ik toen al voldoende spiegel voor mezelf voorgehouden. Het was verfrissend om de korte adviezen van de anderen ter harte te nemen; “Meer LOL maken”, “ga eens wat vaker naar de kroeg…” en “Onspan, laat los” en “vergeet de humor niet”.

Landschap
Het werk in het landschap was erg leuk om te doen. Door de heldere uitleg van John van den Berg en Jan Kluskens was ons ondernemers snel duidelijk dat we voor een belangrijke missie stonden; de heide meer de ruimte geven en daarvoor moest werk worden verzet. Dat hebben we samen enthousiast opgepakt en we hebben een duidelijk resultaat opgeleverd.

Bomen zagen
De tweede dag hebben we bomen gezaagd en had ik duidelijk minder energie dan de eerste dag. Het werk was fysiek zwaarder maar de korte, koude nacht zorgde ervoor dat ik weinig energie had om vol enthousiasme er tegenaan te gaan. Dat vond ik wel jammer maar het was geweldig om te zien dat de meeste anderen nog volop energie zaten om ook de tweede dag een flinke hoop werk te verzetten.

Wat waren voor mij de hoogtepunten?
Samen een uitdaging aanpakken en met volle aandacht voor elkaar en het werk twee dagen doorbrengen op een mooie plek. En we hebben geboft met het mooie, droge weer. Het was wel koud af en toe maar het bleef in ieder geval droog.

Het buiten slapen! Ik wilde dat een keer doen, zag dat toch echt als een uitdaging. En een uitdaging was het. Ik lag eerlijk gezegd -ondanks mijn nieuwe slaapmatje- helemaal niet lekker en kwam daardoor ook niet echt goed in slaap. Ik vrees dat ik teveel gewend ben aan mijn heerlijk luxe bed waardoor het toch lang duurt voordat de slaap goed komt.

De gesprekken. Het was een erg gave groep mensen die vanaf het eerste moment samen een eenheid vormde en meteen aan de slag ging om er samen iets gaafs van te maken.

De les dat het contact met de natuur zoveel goeds doet voor mij als mens en ondernemer. Dat ik het heerlijk vind om samen met anderen op deze manier buiten actief te zijn. En het gevoel van fikkie stoken en genieten van het goede dat vuur mij brengt; warmte, sfeer, licht, aandacht.

 

Ralf Fleuren